Tijdens vakanties hoor je overal om je heen geklik. Iedereen wil al die mooie indrukken zo creatief mogelijk vastleggen en vooral niets missen. Uit een onderzoek door Multiscope blijkt dat 94% van de vakantiegangers het niet kan laten om foto’s te maken. Maar welk toestel gebruiken we hier het liefst voor en wat doen we eigenlijk met al die creaties als we weer thuis zijn?vakantiefoto's maken

Smartphone als camera

De meeste mensen maken hun vakantiefoto’s met een digitale camera (58%), gevolgd door de mobiele telefoon (34%). In vergelijking met voorgaande jaren wordt de mobiele telefoon steeds vaker ingezet om vakantiefoto’s te maken. In 2012 maakte nog maar 15% foto’s met hun mobiele telefoon. Een reden hiervoor is dat camera’s op mobiele telefoons steeds beter worden. Ze geven scherpere foto’s en hebben meer functionaliteiten. Andere mogelijkheden zoals het tablet (1,4%) en een actiecamera als GoPro (0,3%) zijn minder populair.

To selfie or not to selfie

De mobiele telefoon wordt ook steeds vaker ingezet om een selfie te maken. Dit doet zo’n 16%. Dit blijken vooral vrouwen onder de 35 te zijn. Tegenwoordig is het door diverse redenen op bepaalde plekken zelfs verboden om een selfie te maken. Een meerderheid van de mensen vraagt liever omstanders om een foto te maken en bijna 30% wil helemaal niet zelf op de foto. selfiestick

Wat doen we met de foto’s?

Eenmaal thuisgekomen verdwijnen veel foto’s in de virtuele vergaarbak. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden om je vakantieherinneringen te laten zien. Foto’s in lijstjes worden echter steeds minder populair. Slechts 4% voelt hier nog iets voor en dit zijn voornamelijk vrouwen. Eigen foto’s als decoratie in je woning wordt steeds meer gedaan en zo’n 20% laat de vakantiefoto’s bundelen in een fotoboek. Aan de hand van een fotoboek kun je al bladerend nog nagenieten van je vakantie. Daarnaast is het ook leuk om het als cadeau aan je reisgenoten te geven!

Fotobewerking

De meeste mensen bewerken hun vakantiefoto’s niet nadat ze weer zijn teruggekeerd van vakantie. Diegenen die dat wel doen, gebruiken daarvoor het liefst Photoshop (21%) of programma’s van aanbieders van fotoproducten (27%). Ook Instagram wordt hiervoor ingezet door 16%.