Na het maken van digitale foto’s is er niets leuker dan je foto’s af laten drukken, zodat je ze ergens op kunt hangen, of in een fotoalbum kunt stoppen. Om de mooiste afdrukken te krijgen van je foto’s, is er een aantal eisen waaraan je foto moet voldoen.

- Voldoet mijn bestand aan de juiste kwaliteitsnorm?
- Heeft mijn bestand de juiste afmeting?
- Heeft mijn bestand de juiste bestandsvorm?
- Staan de vouwlijnen goed gepositioneerd?
- Heeft mijn bestand/drukwerk genoeg snijmarges/afloop?
- Staan de letters ver genoeg van de snijrand?
- Heb ik mijn transparanties op de juiste manier afgevlakt?
- Heb ik ook de lettertypes geëxporteerd naar mijn PDF?

* Tips gevonden op Drukhetnu.nl.

Kleur

CMYK colors full color

Het is belangrijk dat je bestand CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Vaak wordt dit ‘full color’ genoemd. Door deze kleuren in verschillende verhoudingen te mengen, kunnen alle kleuren gemaakt worden tijdens het afdrukken van de foto’s.

Snijmarge en transparanties

Zorg dat je bestand de juiste snijmarges heeft, vaak zijn dit enkele millimeters. Indien je teksten in je bestand hebt staan, zorg er dan voor dat deze minimaal 5 millimeter vanaf de snijrand staan. Een ander belangrijk punt is het afvlakken van transparanties. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kunnen er problemen ontstaan tijdens het afdrukken.

Snijmarges

Kwaliteit en bestandsvorm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat de bestanden aan de juiste kwaliteitsnormen voldoen. Indien dit niet het geval is, kunnen de afgedrukte foto’s er korrelig uitzien. Voor fotoafdrukken van optimale kwaliteit, zijn minimaal 300dpi (dots per inch) vereist. Foto’s met minimaal 150dpi kunnen wel afgedrukt worden, maar zullen geen optimale kwaliteit hebben.

resolution-comparison

Daarnaast is het belangrijk dat het bestand in de juiste vorm wordt aangeleverd. Vaak worden verschillende bestandsvormen zoals PDF, PNG en JPG/JPEG geaccepteerd. Voor een optimaal resultaat kun je je foto’s echter het beste aanleveren als High Resolution PDF.