De Amerikaan John Stanmeyer heeft de World Press Photo van het jaar 2013 gewonnen. Op de foto zijn Afrikaanse migranten aan de kust van Djibouti te zien die ‘s nachts hun mobiele telefoons in de lucht houden in een poging om een goedkoop signaal te ontvangen van het buurland Somalië. In Djibouti komen veel migranten uit landen als Somalië, Ethiopië en Eritrea die op weg zijn naar een beter leven in Europa en het Midden-Oosten.

WorldPressPhoto2014_1P 2014, World Press Photo of the Year, Contemporary Issues, John Stanmeyer

World Press Photo

Jaarlijks wordt ‘s werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd georganiseerd door World Press Photo. Aan de wedstrijd kunnen fotografen uit de hele wereld mee doen. Er zijn verschillende categorieën waarin prijzen worden bedeeld. Naast de World Press Photo of the Year Award is er nog de Photo contest award en de Multimedia contest award.

Prijzen

De winnaar van de World Press Photo of the Year ontvangt een geldprijs van € 10.000, de laatste digitale camera van Canon en een Golden Eye Award. Ook de reiskosten naar Amsterdam worden vergoed. De winnaars van de Photo contest award en de Mulitmedia contest award krijgen een geldprijs van € 1.500 en een Golden Eye Award.

World Press Photo is in 1955 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en houdt kantoor in Amsterdam.

Nadat de winnaar bekend wordt gemaakt, worden alle foto’s die in de competitie hebben meegedaan tentoongesteld in een reizende expositie die naar zo’n 45 landen trekt. Ook wordt ieder jaar een boek met de prijswinnende foto’s uitgebracht in maar liefst zes talen.