De Nokia 808 PureView, een mobiele telefoon met een 41 megapixel camera zal half juni in Nederland in de winkel verschijnen. De telefoon, waarvan eerst werd gedacht dat het een 1 april grap was, krijgt een adviesprijs van 599 euro mee.

De camera in de 808 PureView maakt gebruik van de oversampling techniek, waarmee standaard foto’s van 5 megapixels worden gemaakt door de beeldinformatie van alle pixels op de sensor te combineren. Hierdoor zouden de foto’s volgens Nokia een stuk duidelijker worden en minder ruis bevatten. De camera kan ook foto’s maken met lagere en hogere resoluties, maar in deze gevallen kan er niet altijd evenveel digitaal worden ingezoomd.

De beeldsensor van de 808 PureView is aanzienlijk groter dan de beeldsensoren die we terugvinden in andere mobiele telefoons en zelfs compact camera’s. De beeldsensor is ongeveer 1/1.2 inch groot en daarmee doet de telefoon het goed, zelfs in vergelijking met compact camera’s als de Canon Powershot S100 en Panasonic Lumix LX5, die beide gebruik maken van een beeldsensor met 1/1.7 inch.

De 808 PureView zal behalve de geweldige camera echter weinig spectaculaire specificaties hebben. Het scherm van de telefoon zal 4 inch groot zijn met een relatief lage resolutie van 640 bij 360 pixels en de telefoon zal worden aangedreven door een 1,3 GHz processor met een enkele core. Daarnaast zal de telefoon gebruik maken van het Symbian besturingssysteem, dat Nokia eigenlijk verder niet meer gebruikt voor zijn high-end telefoons.

De Nederlandse website Tweakers.net had eerder een hands-on met de camera en voor meer informatie verwijzen we je dus door naar deze hands-on op tweakers.net.