Vrijwel ieder jong meisje droomt er van om topmodel te zijn. Maar hoe word je dat eigenlijk?

Er zijn verhalen bekend van topmodellen die gewoon op straat ontdekt werden. Tijdens het winkelen lopen ze een scout van een modellenbureau tegen het lijf en een nieuwe carrière is geboren. Dit is helaas niet voor iedereen weggelegd.

2013 Victoria's Secret Fashion Show - Show

Foto’s insturen

Het is vaak hard werken om een model te worden. Je kunt beginnen door foto’s van jezelf op te sturen naar modellenbureaus. Zorg er dan wel voor dat de foto’s van hele goede kwaliteit zijn. Ook kun je deelnemen aan schoonheidswedstrijden. Daar zijn vaak scouts te vinden.

Vereisten

Er worden nogal wat eisen gesteld aan high fashion modellen. Zo moet een model minimaal 1.73m en maximaal 1.82m. groot zijn. De confectiemaat van een model moet 34 zijn voor een catwalkmodel, een catalogusmodel ‘mag’ maat 36 tot 38 hebben. Er bestaan overigens wel plus size of big size modellen, maar dat zijn specifieke modellen.

Tot slot moet je natuurlijk fotogeniek zijn. Ook als je een heel mooi gezichtje hebt, wil dat niet altijd zeggen dat je automatisch kunt doorgaan voor model. Als je op een foto niet overkomt zoals de fotograaf wil, dan heb je helaas pech.

Leeftijd

Om te beginnen met een modellencarrière moet je niet te oud zijn. Vanaf 13 jaar mag je al beginnen met solliciteren bij modellenbureaus, vanaf 15 jaar mag je ook daadwerkelijk aan de slag als model. De meeste modellen beginnen als ze tussen de 13 en 22 jaar zijn.

Kwaliteiten

Naast de juiste maten, lengte en het fotogeniek zijn, moet je ook over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Als (beginnend) model krijg je heel vaak ‘nee’ te horen. De kunst is om in je zelf te blijven geloven. En als je dan doorbreekt als model, ligt eenzaamheid op de loer. Je reist veel en zal je vrienden en familie missen. Ook daar moet je tegen kunnen.