Je kent het wel, je bent op vakantie en je maakt een heleboel foto’s. Maar zijn ze voor je familie ook allemaal even leuk om naar te kijken? Jij bent immers zelf bij het moment geweest, maar degenen die de foto’s bekijken niet. Hier enkele tips voor goede vakantiekiekjes.

Personen

Als je een foto maakt met als onderwerp personen, dan staan ze vaak voor een gebouw of een attractie. Dan krijg je een heel mooi landschap met een piepklein persoontje er op. In feite heeft de foto dan twee hoofdonderwerpen. Als je dan twee foto’s maakt bijv. één met een hele grote kerk en één met de hoofdpersoon op de voorgrond en diezelfde kerk op de achtergrond, dan komt het onderwerp beter uit. Pas ook de camerarichting aan het onderwerp aan zoals horizontaal bij een landschap en verticaal bij een hoog bouwwerk.
Een persoon hoeft niet altijd van kop tot teen op de foto. Soms is een close-up of enkel de torso ook heel mooi.

Maak je foto’s van kinderen, zorg dan dat je de foto op kinderhoogte maakt.

Achtergrond

Houd ook oog voor de omgeving. Als de achtergrond de aandacht van het onderwerp afleidt, dan kun je beter kiezen voor een andere achtergrond. Laat zoveel mogelijk hinderlijke objecten als palen of takken uit beeld. Als je een landschapsfoto wilt maken, dan zijn de kleuren ’s ochtends vroeg of ’s avond voor zonsondergang het mooist.

Scherpe foto’s

Als je besluit om de foto’s die je hebt gemaakt af te drukken, kies dan hele scherpe foto’s uit. Sommige camera’s hebben een automatische scherpte instelling. Heb je die niet, zorg er dan voor dat je de camera zo stil mogelijk houdt. Laat desnoods je handen of armen ergens op rusten. Zorg ook voor genoeg licht. Met name in de avond is de kans op ‘bewogen’ foto’s groter. Dan is het echt nodig om te flitsen.

Ken je camera

Tot slot: ken je camera! Lees voor het gebruik de hele handleiding door en oefen desnoods een paar keer. Veel camera’s kennen verschillende opties om foto’s te maken en het zou zonde zijn als je enkel de standaardinstelling gebruikt. Gebruik bij voorkeur niet de optie om foto’s in scepia of zwart-wit te maken. Dan krijg je ze nooit in kleur, terwijl je wel van kleurenfoto’s scepia of zwart-wit foto’s kunt maken.