Voorheen kostte de fotobewerkingssoftware van Google nog 149 euro, maar afgelopen week heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt om de software binnenkort gratis aan te bieden zodat iedere fotograaf er vrij gebruik van kan maken.

Iedereen die het pakket eerder dit jaar nog aan heeft geschaft en dus ook de volle prijs heeft betaald krijgt van Google het aankoopbedrag volledig terug, mits er kan worden aangetoond dat de software daadwerkelijk na 31 December 2015 is aangeschaft.

De reden om het software pakket gratis aan te bieden heeft volgens Google te maken met de toekomstplannen van het bedrijf. Zo wil het bijvoorbeeld meer focus gaan leggen op het uitbreiden van software voor mobiele apparaten zoals Snapseed en Google Photos.

Nik Tools

2001028585

Nik Tools mag dan minder bekend zijn onder de gemiddelde fotograaf dan bijvoorbeeld Photoshop van Adobe, maar over de jaren heen heeft een grote groep fotografen de kracht van Nik Tools ondervonden. Het complete pakket bestaat uit Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro & Dfine en kan als plug-in bijvoorbeeld in combinatie met Adobe Photoshop of Lightroom van Apple worden gebruikt.

De plug-ins worden vooral gebruikt bij het nabewerken van professionele foto’s. De integratie van Nik Tools in bijvoorbeeld Photoshop zorgt ervoor dat het een stuk eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld lichtcorrecties in donkere foto’s toe te passen zonder dat er veel kwaliteit verloren gaat.

Google-Nik-Collection-1.2.0.7-July-2014-patch-VVK-1

Begin van het einde?

Hoewel het nieuws voor veel (amateur) fotografen een aangename verassing is blijkt dat niet idereen zo blij is met de actie van Google. Menige gebruikers op grote tech-websites zoals Tweakers en het Fuji-X forum laten hun zorgen blijken over de actie van Google.

Het feit dat een relatief duur softwarepakket zoals Nik Tools opeens gratis wordt aangeboden kan volgens kenners maar een ding betekenen, namelijk dat de ontwikkeling van de software ten einde loopt. In de afgelopen maanden zijn er al geen grote updates meer geweest en het lijkt erop dat deze ook nog even op zich laten wachten.

Of Google daadwerkelijk de ontwikkeling van de software stop gaat zetten en deze daarom vanaf nu gratis aanbiedt is (nog?) niet officieel bevestigd.