Fototechnieken

Mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie beginnen vaak als hobby met het schieten van foto’s, maar daarna komen vaak al snel verschillende vragen naar boven. Wat is de beste apparatuur die gebruikt kan worden, welke fototechnieken kunnen we gebruiken en hoe kunnen we de verschillende fototechnieken toepassen.

In dit artikel proberen we uitleg te geven over een aantal veelgebruikte fototechnieken, zodat iedereen zonder veel problemen de mooiste foto’s kan maken.

 

Macrofotografie

Bij macrofotografie maak je foto’s van een onderwerp waarbij de grootte van het onderwerp 1 op 1 of groter op de sensor of de film wordt geprojecteerd. Zo kunnen van kleine onderwerpen, zoals insecten, enorm gedetailleerde foto’s worden gemaakt die er levensgroot uitzien.

Macrofotografie is een vrij lastige techniek, doordat de camera absoluut niet mag bewegen tijdens het nemen van de foto en er is bovendien erg veel licht nodig, terwijl er maar weinig scherptediepte beschikbaar is. Het maken van goede macrofoto’s is dus iets dat veel training nodig heeft. Voor het maken van macrofoto’s is in de meeste gevallen een aparte macrolens nodig.

 

Stereofotografie

Bij stereofotografie maken we twee foto’s van een onderwerp uit een ander perspectief. Door op een speciale manier of met een speciale stereokijker naar de afbeeldingen te kijken, zal een afbeelding met diepte gezien kunnen worden. Het is dus een erg leuke techniek, waarmee een waar 3D beeld kan worden gecreëerd.

Stereofotografie is vooral lastig doordat het niet altijd eenvoudig is om te bepalen vanaf welke punten de foto’s gemaakt moeten worden. Er is veel oefening benodigd om de punten te vinden en de foto’s zullen in de meeste gevallen waarschijnlijk nog digitaal moeten worden bewerkt om een optimaal effect te creëren.

Mensen die echter over twee identieke camera’s beschikken kunnen deze camera’s ook op een statief monteren en zo eenvoudig tot een perfect resultaat komen.

 

Modelfotografie

Modelfotografie is een vorm van fotografie waar we allemaal waarschijnlijk wel een beetje ervaring mee hebben. Je maakt foto’s van een model of meerdere modellen en je zet dus mensen en hun emoties op de foto.

Het maken van echte modelfoto’s is echter een stuk lastiger en er komt meer bij kijken dan bij het maken van normale foto’s van personen. Het is belangrijk om tijdens een fotoshoot positief te blijven, oogcontact te houden en goed te communiceren met het model over de foto’s die je wenst te schieten. Houd voldoende afstand tot het model, zorg voor de juiste apparatuur en zorg ervoor dat je het geheel professioneel aanpakt.

Zorg daarnaast bij het maken van modelfoto’s voor goede belichting, als foto’s over- of onderbelicht zijn dan gaan details verloren en zullen de foto’s minder goed uitvallen. Je kunt tijdens het maken van foto’s focussen op bepaalde eigenschappen van het model en dit specifiek in beeld brengen.