404

Page not found.

Google biedt fotobewerkingssoftware Nik Tools gratis aan

Voorheen kostte de fotobewerkingssoftware van Google nog 149 euro, maar afgelopen week heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt om de software binnenkort gratis aan te bieden zodat iedere fotograaf er vrij gebruik van kan maken.

Iedereen die het pakket eerder dit jaar nog aan heeft geschaft en dus ook de volle prijs heeft betaald krijgt van Google het aankoopbedrag volledig terug, mits er kan worden aangetoond dat de software daadwerkelijk na 31 December 2015 is aangeschaft.

De reden om het software pakket gratis aan te bieden heeft volgens Google te maken met de toekomstplannen van het bedrijf. Zo wil het bijvoorbeeld meer focus gaan leggen op het uitbreiden van software voor mobiele apparaten zoals Snapseed en Google Photos.

Nik Tools

2001028585

Nik Tools mag dan minder bekend zijn onder de gemiddelde fotograaf dan bijvoorbeeld Photoshop van Adobe, maar over de jaren heen heeft een grote groep fotografen de kracht van Nik Tools ondervonden. Het complete pakket bestaat uit Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro & Dfine en kan als plug-in bijvoorbeeld in combinatie met Adobe Photoshop of Lightroom van Apple worden gebruikt.

De plug-ins worden vooral gebruikt bij het nabewerken van professionele foto’s. De integratie van Nik Tools in bijvoorbeeld Photoshop zorgt ervoor dat het een stuk eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld lichtcorrecties in donkere foto’s toe te passen zonder dat er veel kwaliteit verloren gaat.

Google-Nik-Collection-1.2.0.7-July-2014-patch-VVK-1

Begin van het einde?

Hoewel het nieuws voor veel (amateur) fotografen een aangename verassing is blijkt dat niet idereen zo blij is met de actie van Google. Menige gebruikers op grote tech-websites zoals Tweakers en het Fuji-X forum laten hun zorgen blijken over de actie van Google.

Het feit dat een relatief duur softwarepakket zoals Nik Tools opeens gratis wordt aangeboden kan volgens kenners maar een ding betekenen, namelijk dat de ontwikkeling van de software ten einde loopt. In de afgelopen maanden zijn er al geen grote updates meer geweest en het lijkt erop dat deze ook nog even op zich laten wachten.

Of Google daadwerkelijk de ontwikkeling van de software stop gaat zetten en deze daarom vanaf nu gratis aanbiedt is (nog?) niet officieel bevestigd.

94% van de Nederlanders maakt vakantiefoto’s

Tijdens vakanties hoor je overal om je heen geklik. Iedereen wil al die mooie indrukken zo creatief mogelijk vastleggen en vooral niets missen. Uit een onderzoek door Multiscope blijkt dat 94% van de vakantiegangers het niet kan laten om foto’s te maken. Maar welk toestel gebruiken we hier het liefst voor en wat doen we eigenlijk met al die creaties als we weer thuis zijn?vakantiefoto's maken

Smartphone als camera

De meeste mensen maken hun vakantiefoto’s met een digitale camera (58%), gevolgd door de mobiele telefoon (34%). In vergelijking met voorgaande jaren wordt de mobiele telefoon steeds vaker ingezet om vakantiefoto’s te maken. In 2012 maakte nog maar 15% foto’s met hun mobiele telefoon. Een reden hiervoor is dat camera’s op mobiele telefoons steeds beter worden. Ze geven scherpere foto’s en hebben meer functionaliteiten. Andere mogelijkheden zoals het tablet (1,4%) en een actiecamera als GoPro (0,3%) zijn minder populair.

To selfie or not to selfie

De mobiele telefoon wordt ook steeds vaker ingezet om een selfie te maken. Dit doet zo’n 16%. Dit blijken vooral vrouwen onder de 35 te zijn. Tegenwoordig is het door diverse redenen op bepaalde plekken zelfs verboden om een selfie te maken. Een meerderheid van de mensen vraagt liever omstanders om een foto te maken en bijna 30% wil helemaal niet zelf op de foto. selfiestick

Wat doen we met de foto’s?

Eenmaal thuisgekomen verdwijnen veel foto’s in de virtuele vergaarbak. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden om je vakantieherinneringen te laten zien. Foto’s in lijstjes worden echter steeds minder populair. Slechts 4% voelt hier nog iets voor en dit zijn voornamelijk vrouwen. Eigen foto’s als decoratie in je woning wordt steeds meer gedaan en zo’n 20% laat de vakantiefoto’s bundelen in een fotoboek. Aan de hand van een fotoboek kun je al bladerend nog nagenieten van je vakantie. Daarnaast is het ook leuk om het als cadeau aan je reisgenoten te geven!

Fotobewerking

De meeste mensen bewerken hun vakantiefoto’s niet nadat ze weer zijn teruggekeerd van vakantie. Diegenen die dat wel doen, gebruiken daarvoor het liefst Photoshop (21%) of programma’s van aanbieders van fotoproducten (27%). Ook Instagram wordt hiervoor ingezet door 16%.

De vrijheid van panorama

Even een foto maken als je voor de Eiffeltoren staat of voor het Atomium in Brussel? Met één klik is het klaar en even later staat de foto al op Facebook. Leuk toch? Ja, maar daar kan verandering in komen met een wet die de vrijheid van Panorama wil verbieden. Het Europees Parlement heeft voorlopig tegengestemd, maar dat kan in de toekomst veranderen.

panoramarecht

Wat zijn de gevolgen?

In eerste instantie heeft dit vooral gevolgen voor mensen die commercieel publiceren. Dit is de documentairemaker die in zijn film per ongeluk beschermde monumenten of kunstwerken op beeld heeft staan. Maar ook de reclamefotograaf die een fotoshoot houdt, moet nagaan welke gebouwen problemen kunnen geven.

Ook de nietsvermoedende enthousiasteling die een leuke selfie voor een kunstwerk of gebouw op Facebook zet, kan dan voortaan in de problemen komen. Dit is geen commercieel gebruik, dus dat mag eigenlijk. Alleen heeft Facebook zich het recht toegekend om alle foto’s die hierop geplaatst worden ook commercieel te gebruiken, dus daarom kan ook dit worden verboden in de toekomst.

Tot hoever kan dit gaan? Probeer je eens voor te stellen hoe foto’s er uit komen te zien als deze wet in werking treedt. Om onderstaande foto te voorkomen, tekenden al veel mensen de speciaal opgerichte online petitie.

Per land verschillend

De wet waar de EU voorlopig tegengestemd heeft, moet er voor zorgen dat er eenduidigheid ontstaat in Europa. Want op dit moment is het zo dat er in de verschillende landen van de EU een verschillende regelgeving is. In Nederland geldt sinds 2004 vrijheid van panorama. Dit geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk. Maar in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië is toestemming nodig voor zowel kunstwerken als gebouwen. Het Atomium is hier heel duidelijk over. Bij de Eiffeltoren gaat het niet om de toren zelf, maar om de lichtshow die beschermd is. Overdag mag je hier dus foto’s maken, ‘s avonds als de verlichting aan is niet.

panorama recht europa

Bezoek deze zomer de mooiste fototentoonstellingen

fototentoonstelling

Elk jaar zijn er mooie tentoonstellingen en festivals waar je het werk van fotografen kunt bekijken. Dat kan internationale fotografie zijn, bijvoorbeeld met de World Press Photo, maar ook Nederlandse fotografen komen aan bod. Vooral de zomer is een populaire periode om een fototentoonstelling te organiseren. Je kunt dan ook door het hele land de mooiste verzameling foto’s zien. Wie weet krijg je zelf wel inspiratie voor een eigen collectie foto’s. Dat hoeft niet meteen te leiden tot een eigen tentoonstelling, maar kan al wel mooi zijn in je woonkamer. Hieronder vind je een aantal suggesties om je zomaar een dag onder te dompelen in de wereld van de fotografie.

1. 22e editie Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie

Dit is een jaarlijks terugkerend festival met elk jaar een thema. Dit jaar is dat Data Rush, over de digitale wereld van nu. De tentoonstelling laat nieuw en bestaand werk zien van vijftig internationale fotografen en multimedia kunstenaars. De sleutelwoorden zijn privacy, vrijheid en controle: wat is de invloed van deze digitale wereld op ons dagelijks leven en welke spanning is er tussen vrijheid en controle?

Te zien: 23 augustus t/m 11 oktober in de Oude Suikerfabriek en Noorderlicht Fotogalerie Groningen

2. Alles behalve kleren

Deze tentoonstelling gaat over Nederlandse modebladen en hun fotografen. Ons land heeft sinds 1950 grensverleggende modebladen, denk aan Avenue, Fantastic Man en Dutch. Dit soort modebladen vinden continu het begrip schoonheid opnieuw uit. In de tentoonstelling kun je zien hoe de mode en de thema’s van de modefotografie na de oorlog veranderen. De thema’s zijn humor, erotiek en folklore en je kunt aan de foto’s de specifieke periode uit onze geschiedenis zien

Te zien: 13 juni tot 13 september in Museum Arnhem

3. Past + Present

Vanwege het 10-jarig jubileum van deze galerie zie je in deze fototentoonstelling bijzondere werken van meerdere fotografen. De foto’s geven een kijkje in het verleden en laten tegelijkertijd zien wat de toekomst is van de galerie.

Te zien: 4 juli t/m 30 augustus in de Kahmann Gallery in Amsterdam

4. Koempel, adieë!

Fotograaf Frans Welters maakte in december 1974 een fotoreportage van de laatste dag van de mijnen in Heerlen en Eijgelshoven. Meet dan 40.000 koempels (mijnwerkers) daalden nooit meer af naar beneden. De tentoonstelling in het Limburgs Museum laat niet alleen de foto’s van Frans Welters, maar ook gedichten van Wiel Kusters.

Te zien: 26 juni t/m 16 augustus in het Limburgs Museum in Venlo

Pers_koempeladiee 08_bronverm Frans Welters (1 van 1)

5. Van heinde en verre

Op deze tentoonstelling zie je foto’s van Herma Darmstadt, al dertig jaar fotograaf. Zij reist de hele wereld over om het alledaagse leven en de verhalen daarachter vast te leggen. Dat doet ze geheel op eigen houtje en ze logeert het liefst bij de plaatselijke bevolking.

Te zien: 
18 juli t/m 11 oktober in Foto21Bredevoort in Bredevoort.

Je iPhone als fototoestel

foto's iphone 6

Wat is er handiger dan even je iPhone uit je broekzak halen om een mooi moment vast te leggen en te delen via social media. Voordelen ten opzichte van een spiegelreflexcamera zijn de compactheid en dat je het toestel overal bij je hebt. Een spiegelreflex of een andere uitgebreide camera heeft natuurlijk wel meer mogelijkheden, maar de camera’s van smartphones worden steeds beter. Zeker als je een aantal handige trucs kent. Met de onderstaande tips ben je al een heel eind op weg om de mooiste foto’s te maken met je iPhone.

5 handige tips

1. Maak gebruik van HDR

Vanaf de iPhone kun je gebruik maken van de HDR (High Dynamic Range) functie. Hiermee worden meerdere opnamen samengevoegd waardoor je afbeelding veel meer details en kleur krijgt. Zijn de lichtomstandigheden moeilijk? Gebruik HDR in plaats van de flits.

HDR

2. Geen digitale zoom

Gewone camera’s maken doorgaans gebruik van de optische zoom om een beeld te vergroten. Aangezien de iPhone deze mogelijkheid niet heeft, wordt de digitale zoom gebruikt. Deze functie geeft de afbeeldingen een ‘blokkig’ karakter waardoor het lastig wordt om scherpe foto’s te maken. Het verdient aanbeveling om deze functie uit te zetten. Gelukkig zijn er alternatieven in de vorm van accessoires. En dat brengt ons meteen op het volgende punt.

3. Kleed je iPhone aan

Wil je er nog meer uithalen, denk dan aan het aanschaffen van accessoires. Voor de iPhone zijn er steeds meer handige hulpmiddelen zoals statieven en opzetlenzen. Hiermee tover je je telefoon om tot een professionele camera.

iphone 6 lens

4. Creatief met een vergrootglas

Met je iPhone kun je ook leuke effecten bereiken door macrofotografie. Dankzij de compacte sensor is scherpstellen op voorwerpen gemakkelijk. Onder de 50 centimeter kan dit problemen geven. Neem dan een vergrootglas en houdt dit tussen de lens en het voorwerp. Het resultaat is een foto waar je voorwerp haarscherp opstaat.

5. Kies zelf het focuspunt

De iPhone stelt zelf scherp op een voorwerp. Dit duurt niet alleen lang, maar het kan ook afwijken van wat jij wil. Tik zelf op het scherm op de plek die jij als hoofdonderwerp van je foto ziet. Er verschijnt dan een vierkantje op het scherm waar de camera op zal focussen. Dit kan ook bij het maken van video’s. 

Focus-iPhone-Photos-49

3 handige accessoires voor je camera

cameratas

Je hebt een goede camera, weet welke fototechniek je graag gebruikt en hebt ontdekt welk onderwerp je graag fotografeert. Starten maar denk je dan! Dat kan natuurlijk, maar het is ook handig om te weten wat je nog aan extra’s kunt gebruiken. We hebben daarom 3 veelgebruikte accessoires voor je op een rijtje gezet. In de winkel of op internet kun je rustig op zoek naar de beste accessoire voor jouw type camera en cameragebruik.

1.    Cameratassen

Een cameratas is onmisbaar als je veel reist met je fotocamera en deze veilig wilt vervoeren. Cameratassen zijn er in verschillende soorten en maten. Dat begint bij een rugzak of een schoudertas, maar ook een koffer is mogelijk om je camera in te vervoeren. Die keuze is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Een schoudertas is zeker handig als je tijdens een wandeling snel foto’s wilt kunnen maken (denk aan ritsen, touwtjes en flapjes!) of van lens wilt wisselen. Heb je daarentegen een zware camera of extra apparatuur bij je, dan kun je die beter in een rugzak op je rug dragen. Zo verdeel je de druk beter over je lichaam. Een trolley of koffer om je camera in te vervoeren is ideaal voor een zware camera met diverse accessoires. Een koffer is degelijk en biedt je apparatuur een goede bescherming.

Bedenk waar je de tas voor gebruikt. Ga je ermee door de natuur, dan heb je zeker een stevig exemplaar nodig en eentje waar ook bijvoorbeeld eten, drinken en een regenjas in past. Ben je veel buiten, dan is een waterdichte tas noodzaak. Weeg alle zaken af en maak dan je keuze. Overigens is het helemaal geen slecht idee om meerdere soorten cameratassen in huis te hebben. Zo heb je voor elke gelegenheid het ideale vervoer voor je fotocamera.

 2.    Statief of selfie stick

Met de camera in je hand fotograferen kan natuurlijk altijd. Soms is het echter handig dat je de camera neer kunt zetten om bijvoorbeeld het juiste perspectief te creëren, gebruik te maken van een langere sluitertijd of een foto van jezelf te maken. Daar gebruik je een statief voor. Net als tassen heb je ook statieven in meerdere soorten en maten. Het statief met drie poten ken je waarschijnlijk wel. Deze is handig als je alleen een goede compositie nodig hebt en dan wacht tot het juiste lichtinval. Op dit statief staat je camera stevig en hoef je deze niet met je handen vast te houden. Minder stabiel, maar wel kleiner is een eenpotig statief.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ben je bezig met macrofotografie, dan heb je nog kleinere statieven die je laag bij de grond kunt plaatsen. Hier kun je geen zware camera  op plaatsen en is daarom alleen geschikt voor compactcamera’s en lichte spiegelreflexcamera’s. Voor de smartphone zijn er selfie sticks verkrijgbaar. Daarmee kun je niet alleen foto’s van jezelf maken, maar ook vanuit een hoog of laag standpunt fotograferen.

3.    Mobiele oplader

Nu we het toch over de smartphhone hebben, steeds meer mensen gebruiken tijdens een reis niet een professionele fotocamera maar hun smartphone. Niet voor niets zijn er cameratelefoons ontwikkeld door bekende merken. Dan is het handig om je telefoon onderweg op te kunnen laden. Met een mobiele oplader, ook wel powerbank, heb je geen lader en stopcontact nodig. Kijk goed naar de capaciteit van deze accu, want ook deze zul je een keer aan het stopcontact moeten leggen om op te laden. Naast mobiele opladers zijn er ook power cases beschikbaar. Dit zijn hoesjes met ingebouwde accu voor je telefoon.

5 tips voor echte (top)modelfotografie

modelfotografie 1

Je kunt zelf een carrière als topmodel ambiëren, maar je kunt ook degene zijn die de modellen fotografeert. Modelfotografie is namelijk één van de fototechnieken die je als fotograaf kunt toepassen. Het betekent dat je mensen en hun emoties fotografeert. Dat hoeft niet eens een topmodel te zijn voor een modeblad. Ook op straat kun je al snel spreken van modelfotografie. Zeker in de zomer worden er in de stad mensen op de foto gezet, zoals in Maastricht. Wil je meer uit je camera halen en serieus met modelfotografie aan de slag? Bedenk eerst wie je met welk doel wilt fotograferen en maak dan gebruik van de onderstaande tips.

1. Neem je tijd, doe niet alles in één keer

Een echte fotoshoot betekent voor het model dat de make-up en kleding goed moeten zijn en dat voor jou als fotograaf het licht goed is ingesteld. Dat kost allemaal tijd, zeker als je verschillende poses, kleding of achtergronden wilt gebruiken. Zorg dat je genoeg tijd hebt voor alle wisselingen en heb geduld wanneer het model van kleding wisselt.

modelfotografie

2. Haal onzekerheid bij je model weg

Modelfotografie brengt emoties in beeld, dus ook onzekerheid. Als je juist deze emotie in beeld wilt brengen, is een onzeker model niet erg. In de andere gevallen krijg je geen mooie foto. Voordat je met je fotoshoot begint, bouw je een goede band op met je model en zorg je dat ideeën, vragen en twijfels uitgesproken worden. Blijf dat gedurende de fotoshoot doen, bijvoorbeeld door foto’s tussendoor te laten zien.

3. Maak gebruik van diffuus licht

Het gezicht van je model kleurt niet op van flitslicht of sterk zonlicht. Dat gebeurt pas als alle delen gelijkmatig verlicht zijn. Vermijd ook donkere schaduwen. Die versterken rimpels en andere tekenen van veroudering. Het beste is nog om te fotograferen op een bewolkte dag. De wolken verzachten het zonlicht en geven een egaal licht. Ga dus de eerstvolgende bewolkte dag naar buiten en probeer het licht uit. Binnen kun je met een gesloten vitrage hetzelfde effect bereiken. Denk daarbij: overbelichting is nooit mooi!

Tussen de wilgen (7D001473)

4. Speel met de locatie of kleding

Voor een bijzonder effect kun je de locatie aanpassen aan de sfeer van de kleding, of andersom. Je model met warme kleding aan (zoals een trui en muts) fotografeer je dan in de herfst in het bos. Maar je kunt ook het tegenovergestelde doen. Niet alleen door de warme kleding in de zomer te fotograferen, maar ook door bepaalde (sport)kleding in een heel andere omgeving te plaatsen.

5. Fotografeer niet altijd van vooraf

Als je portretten fotografeert, ook een onderdeel van modelfotografie, hoef je de foto niet altijd recht van voren te nemen. Je krijgt daar vaak geen onderscheidende foto mee. Verander daarom van perspectief. Maak de foto van onderaf door te bukken of van bovenaf door op een verhoging te staan.

Tot slot: blijf gewoon veel oefenen, dan worden je foto’s vanzelf steeds professioneler!

Mads Niss wint prestigieuze World Press Photo

Vorig jaar ging de Amerikaan John Stanmeyer er met de hoofdprijs vandoor. De winnaar van de World Press Photo 2015 is de Deen Mads Niss met een bijzondere foto van een homostel in Rusland. Het stel, Jon en Alex, delen een intiem moment in een klein appartement in Sint Petersburg. Homo’s en lesbiennes hebben een moeilijk leven in Rusland. Ze hebben vaak te maken met discriminatie, verwensingen en zelfs gewelddadige aanvallen van conservatieve en nationalistische groeperingen. De fotograaf gebruikte een Canon EOS 5D Mark III om zijn foto te maken.

world press photo

Bijna honderdduizend inzendingen

De World Press Photo is een internationale wedstrijd waaraan dit jaar 97.912 inzendingen meededen van 5.692 fotografen uit 131 landen. Het is dan ook de meest prestigieuze fotografiewedstrijd die er bestaat. De wedstrijd is opgedeeld in meerdere categorieën waarin eerste, tweede en derde prijzen worden uitgereikt. Mad Nissen won naast de ‘Foto van het Jaar’ met zijn foto ook in de categorie Contemporay Issues. Andere winnaars zijn:

 • Dagelijks Leven: Cai Sheng Xiang (China) met een foto van de veemarkt van de etnische minderheid Yi.
 • Algemeen Nieuws: Sergei Ilnitsky (Rusland) met een foto van een keukentafel in Donetsk op een dag dat er veel beschietingen waren.
 • Natuur: Yongzhi Chu (China) met een foto van een vastgeketende aap die achteruit deinst als tijdens een training voor circusartiest zijn eigenaar aan komt lopen.
 • Portret: Raphaela Rosella (Australië) met een foto van een jong Kamilaroi meisje die wacht op de bus voor zondagsschool.
 • Sport: Bao Tailiang met een foto van Argentijnse voetballer Lionel Messi die naar de wereldbeker kijkt na de verloren finale.

In onderstaande video zijn foto’s te zien van de World Press Photo contest 2015:

De tentoonstelling met de mooiste foto’s zien?

De vele foto’s die aan de World Press Photo meededen gaan elk jaar als reizende expositie de hele wereld over. Ook in Nederland kun je op 6 plaatsen alle afbeeldingen bewonderen:

 • 18 april t/m 4 juli: De Nieuwe Kerk in Amsterdam
 • 8 juli t/m 27 juli: Sint Walburgiskerk in Zwolle
 • 1 t/m 23 augustus: De Grote Kerk in Naarden
 • 23 augustus t/m 14 oktober: TU Eindhoven (Science Park)
 • 24 oktober t/m 12 november: Centre Céramique in Maastricht
 • 20 december t/m 9 januari: Museum Hilversum

De organisatie van de World Press Photo brengt ook elk jaar een fotoboek uit met daarin de gewonnen foto’s. Dat is zeker leuk als je inspiratie op wilt doen voor je eigen foto’s.

Tips voor het aanleveren van je foto’s bij de drukker

Na het maken van digitale foto’s is er niets leuker dan je foto’s af laten drukken, zodat je ze ergens op kunt hangen, of in een fotoalbum kunt stoppen. Om de mooiste afdrukken te krijgen van je foto’s, is er een aantal eisen waaraan je foto moet voldoen.

- Voldoet mijn bestand aan de juiste kwaliteitsnorm?
- Heeft mijn bestand de juiste afmeting?
- Heeft mijn bestand de juiste bestandsvorm?
- Staan de vouwlijnen goed gepositioneerd?
- Heeft mijn bestand/drukwerk genoeg snijmarges/afloop?
- Staan de letters ver genoeg van de snijrand?
- Heb ik mijn transparanties op de juiste manier afgevlakt?
- Heb ik ook de lettertypes geëxporteerd naar mijn PDF?

* Tips gevonden op Drukhetnu.nl.

Kleur

CMYK colors full color

Het is belangrijk dat je bestand CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Vaak wordt dit ‘full color’ genoemd. Door deze kleuren in verschillende verhoudingen te mengen, kunnen alle kleuren gemaakt worden tijdens het afdrukken van de foto’s.

Snijmarge en transparanties

Zorg dat je bestand de juiste snijmarges heeft, vaak zijn dit enkele millimeters. Indien je teksten in je bestand hebt staan, zorg er dan voor dat deze minimaal 5 millimeter vanaf de snijrand staan. Een ander belangrijk punt is het afvlakken van transparanties. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kunnen er problemen ontstaan tijdens het afdrukken.

Snijmarges

Kwaliteit en bestandsvorm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat de bestanden aan de juiste kwaliteitsnormen voldoen. Indien dit niet het geval is, kunnen de afgedrukte foto’s er korrelig uitzien. Voor fotoafdrukken van optimale kwaliteit, zijn minimaal 300dpi (dots per inch) vereist. Foto’s met minimaal 150dpi kunnen wel afgedrukt worden, maar zullen geen optimale kwaliteit hebben.

resolution-comparison

Daarnaast is het belangrijk dat het bestand in de juiste vorm wordt aangeleverd. Vaak worden verschillende bestandsvormen zoals PDF, PNG en JPG/JPEG geaccepteerd. Voor een optimaal resultaat kun je je foto’s echter het beste aanleveren als High Resolution PDF.

 

 

Samsung lanceert cameratelefoon

m1mxlgjastsu_std1024Van Nokia zijn ze er al: de cameratelefoons. Ook Samsung heeft een nieuwe cameratelefoon ontwikkeld, de Galaxy K Zoom.

De Galaxy K Zoom is een Android-smartphone met een camera met maar liefst 20,7 megapixel en een grote lens met 10x optische zoom. Het toestel is ontwikkeld om mooie duidelijke foto’s te maken door middel van een xenon-flitser en optische beeldstabilisatie. Zelfs met weinig daglicht kun je op deze manier scherpe foto’s maken.

Met de camera kun je verder panoramafoto’s maken, het beschikt over een selfie alarm en object tracking. Met het selfie alarm kun je van te voren bepalen waar je jezelf in de foto wilt plaatsen. Vervolgens draai je de camera naar je toe en wordt de foto genomen. Ideaal voor de ‘selfie verslaafden.

Extra spaarstand

Om de accuduur optimaal te verlengen is er een extra spaarstand aan de functies toegevoegd. Verder beschikt het toestel over een 4,8 inch touchscreen met een resolutie van 720p. Het werkgeheugen van de Galaxy K Zoom is 2GB en is uitbreidbaar met 8GB.

De Galaxy K Zoom draait op Android 4.4 (KitKat) met Touchwiz en uiteraard zijn alle Google-apps beschikbaar. Je kunt gebruik maken van het 4G netwerk, nfc en bluetooth 4.0. Tot slot nog wat cijfers: de grootte van het toestel is 137,5 x 70,8 x 16,6 mm en het weegt 200 gram. Al met al dus niet echt wat je noemt een klein toestel. De adviesprijs zou 499 euro zijn.