Even een foto maken als je voor de Eiffeltoren staat of voor het Atomium in Brussel? Met één klik is het klaar en even later staat de foto al op Facebook. Leuk toch? Ja, maar daar kan verandering in komen met een wet die de vrijheid van Panorama wil verbieden. Het Europees Parlement heeft voorlopig tegengestemd, maar dat kan in de toekomst veranderen.

panoramarecht

Wat zijn de gevolgen?

In eerste instantie heeft dit vooral gevolgen voor mensen die commercieel publiceren. Dit is de documentairemaker die in zijn film per ongeluk beschermde monumenten of kunstwerken op beeld heeft staan. Maar ook de reclamefotograaf die een fotoshoot houdt, moet nagaan welke gebouwen problemen kunnen geven.

Ook de nietsvermoedende enthousiasteling die een leuke selfie voor een kunstwerk of gebouw op Facebook zet, kan dan voortaan in de problemen komen. Dit is geen commercieel gebruik, dus dat mag eigenlijk. Alleen heeft Facebook zich het recht toegekend om alle foto’s die hierop geplaatst worden ook commercieel te gebruiken, dus daarom kan ook dit worden verboden in de toekomst.

Tot hoever kan dit gaan? Probeer je eens voor te stellen hoe foto’s er uit komen te zien als deze wet in werking treedt. Om onderstaande foto te voorkomen, tekenden al veel mensen de speciaal opgerichte online petitie.

Per land verschillend

De wet waar de EU voorlopig tegengestemd heeft, moet er voor zorgen dat er eenduidigheid ontstaat in Europa. Want op dit moment is het zo dat er in de verschillende landen van de EU een verschillende regelgeving is. In Nederland geldt sinds 2004 vrijheid van panorama. Dit geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk. Maar in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië is toestemming nodig voor zowel kunstwerken als gebouwen. Het Atomium is hier heel duidelijk over. Bij de Eiffeltoren gaat het niet om de toren zelf, maar om de lichtshow die beschermd is. Overdag mag je hier dus foto’s maken, ‘s avonds als de verlichting aan is niet.

panorama recht europa