Fotografie bestaat al heel lang. Al in het jaar 1816 maakte de Fransman Joseph Nicéphore Niépce foto’s. Dit deed hij door middel van een plaat met een lichtgevoelig materiaal bloot te stellen aan licht. Maar omdat het negatiefbeeld niet gefixeerd was, ging het beeld verloren toen de plaat uit de camera werd gehaald. Zo’n tien jaar later had Niépce een techniek ontwikkeld om wel het beeld te behouden.

Papier

eerstefotoooit-470x328

Pas in 1834 begon Engelsman William Henry Fox Talbot de fotografie verder te ontwikkelde. Hij vond een methode uit waarbij papier lichtgevoelig werd gemaakt door het eerst onder te dompelen in een zwakke zoutoplossing en daarna in een zilvernitraatoplossing. Hierdoor lukte het om het beeld te fixeren op papier.

De eerste kleurenfoto werd gemaakt in 1861 door James Maxwell, hij gebruikte hiervoor drie kleurfilters:

Tartan_Ribbon

Kodak

Omstreeks 1888 kwam de eerste fotocamera met rolfilm beschikbaar voor het grote publiek. De Amerikaan George Eastman was hiervoor verantwoordelijk. De camera kreeg de naam ‘KODAK’ en er konden zo’n 100 opnames per rol worden gemaakt. Als het rolletje vol was, werd het rolletje naar de Eastman Kodak Company gestuurd en ontwikkeld.

Digitale fotografie

Tegenwoordig worden de meeste foto’s door middel van digitale fotografie gemaakt. Zo worden de foto’s niet meer geschoten op een rolletje, maar door een lichtgevoelige beeldsensor vastgelegd.