fototentoonstelling

Elk jaar zijn er mooie tentoonstellingen en festivals waar je het werk van fotografen kunt bekijken. Dat kan internationale fotografie zijn, bijvoorbeeld met de World Press Photo, maar ook Nederlandse fotografen komen aan bod. Vooral de zomer is een populaire periode om een fototentoonstelling te organiseren. Je kunt dan ook door het hele land de mooiste verzameling foto’s zien. Wie weet krijg je zelf wel inspiratie voor een eigen collectie foto’s. Dat hoeft niet meteen te leiden tot een eigen tentoonstelling, maar kan al wel mooi zijn in je woonkamer. Hieronder vind je een aantal suggesties om je zomaar een dag onder te dompelen in de wereld van de fotografie.

1. 22e editie Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie

Dit is een jaarlijks terugkerend festival met elk jaar een thema. Dit jaar is dat Data Rush, over de digitale wereld van nu. De tentoonstelling laat nieuw en bestaand werk zien van vijftig internationale fotografen en multimedia kunstenaars. De sleutelwoorden zijn privacy, vrijheid en controle: wat is de invloed van deze digitale wereld op ons dagelijks leven en welke spanning is er tussen vrijheid en controle?

Te zien: 23 augustus t/m 11 oktober in de Oude Suikerfabriek en Noorderlicht Fotogalerie Groningen

2. Alles behalve kleren

Deze tentoonstelling gaat over Nederlandse modebladen en hun fotografen. Ons land heeft sinds 1950 grensverleggende modebladen, denk aan Avenue, Fantastic Man en Dutch. Dit soort modebladen vinden continu het begrip schoonheid opnieuw uit. In de tentoonstelling kun je zien hoe de mode en de thema’s van de modefotografie na de oorlog veranderen. De thema’s zijn humor, erotiek en folklore en je kunt aan de foto’s de specifieke periode uit onze geschiedenis zien

Te zien: 13 juni tot 13 september in Museum Arnhem

3. Past + Present

Vanwege het 10-jarig jubileum van deze galerie zie je in deze fototentoonstelling bijzondere werken van meerdere fotografen. De foto’s geven een kijkje in het verleden en laten tegelijkertijd zien wat de toekomst is van de galerie.

Te zien: 4 juli t/m 30 augustus in de Kahmann Gallery in Amsterdam

4. Koempel, adieë!

Fotograaf Frans Welters maakte in december 1974 een fotoreportage van de laatste dag van de mijnen in Heerlen en Eijgelshoven. Meet dan 40.000 koempels (mijnwerkers) daalden nooit meer af naar beneden. De tentoonstelling in het Limburgs Museum laat niet alleen de foto’s van Frans Welters, maar ook gedichten van Wiel Kusters.

Te zien: 26 juni t/m 16 augustus in het Limburgs Museum in Venlo

Pers_koempeladiee 08_bronverm Frans Welters (1 van 1)

5. Van heinde en verre

Op deze tentoonstelling zie je foto’s van Herma Darmstadt, al dertig jaar fotograaf. Zij reist de hele wereld over om het alledaagse leven en de verhalen daarachter vast te leggen. Dat doet ze geheel op eigen houtje en ze logeert het liefst bij de plaatselijke bevolking.

Te zien: 
18 juli t/m 11 oktober in Foto21Bredevoort in Bredevoort.