modelfotografie 1

Je kunt zelf een carrière als topmodel ambiëren, maar je kunt ook degene zijn die de modellen fotografeert. Modelfotografie is namelijk één van de fototechnieken die je als fotograaf kunt toepassen. Het betekent dat je mensen en hun emoties fotografeert. Dat hoeft niet eens een topmodel te zijn voor een modeblad. Ook op straat kun je al snel spreken van modelfotografie. Zeker in de zomer worden er in de stad mensen op de foto gezet, zoals in Maastricht. Wil je meer uit je camera halen en serieus met modelfotografie aan de slag? Bedenk eerst wie je met welk doel wilt fotograferen en maak dan gebruik van de onderstaande tips.

1. Neem je tijd, doe niet alles in één keer

Een echte fotoshoot betekent voor het model dat de make-up en kleding goed moeten zijn en dat voor jou als fotograaf het licht goed is ingesteld. Dat kost allemaal tijd, zeker als je verschillende poses, kleding of achtergronden wilt gebruiken. Zorg dat je genoeg tijd hebt voor alle wisselingen en heb geduld wanneer het model van kleding wisselt.

modelfotografie

2. Haal onzekerheid bij je model weg

Modelfotografie brengt emoties in beeld, dus ook onzekerheid. Als je juist deze emotie in beeld wilt brengen, is een onzeker model niet erg. In de andere gevallen krijg je geen mooie foto. Voordat je met je fotoshoot begint, bouw je een goede band op met je model en zorg je dat ideeën, vragen en twijfels uitgesproken worden. Blijf dat gedurende de fotoshoot doen, bijvoorbeeld door foto’s tussendoor te laten zien.

3. Maak gebruik van diffuus licht

Het gezicht van je model kleurt niet op van flitslicht of sterk zonlicht. Dat gebeurt pas als alle delen gelijkmatig verlicht zijn. Vermijd ook donkere schaduwen. Die versterken rimpels en andere tekenen van veroudering. Het beste is nog om te fotograferen op een bewolkte dag. De wolken verzachten het zonlicht en geven een egaal licht. Ga dus de eerstvolgende bewolkte dag naar buiten en probeer het licht uit. Binnen kun je met een gesloten vitrage hetzelfde effect bereiken. Denk daarbij: overbelichting is nooit mooi!

Tussen de wilgen (7D001473)

4. Speel met de locatie of kleding

Voor een bijzonder effect kun je de locatie aanpassen aan de sfeer van de kleding, of andersom. Je model met warme kleding aan (zoals een trui en muts) fotografeer je dan in de herfst in het bos. Maar je kunt ook het tegenovergestelde doen. Niet alleen door de warme kleding in de zomer te fotograferen, maar ook door bepaalde (sport)kleding in een heel andere omgeving te plaatsen.

5. Fotografeer niet altijd van vooraf

Als je portretten fotografeert, ook een onderdeel van modelfotografie, hoef je de foto niet altijd recht van voren te nemen. Je krijgt daar vaak geen onderscheidende foto mee. Verander daarom van perspectief. Maak de foto van onderaf door te bukken of van bovenaf door op een verhoging te staan.

Tot slot: blijf gewoon veel oefenen, dan worden je foto’s vanzelf steeds professioneler!