cameratas

Je hebt een goede camera, weet welke fototechniek je graag gebruikt en hebt ontdekt welk onderwerp je graag fotografeert. Starten maar denk je dan! Dat kan natuurlijk, maar het is ook handig om te weten wat je nog aan extra’s kunt gebruiken. We hebben daarom 3 veelgebruikte accessoires voor je op een rijtje gezet. In de winkel of op internet kun je rustig op zoek naar de beste accessoire voor jouw type camera en cameragebruik.

1.    Cameratassen

Een cameratas is onmisbaar als je veel reist met je fotocamera en deze veilig wilt vervoeren. Cameratassen zijn er in verschillende soorten en maten. Dat begint bij een rugzak of een schoudertas, maar ook een koffer is mogelijk om je camera in te vervoeren. Die keuze is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Een schoudertas is zeker handig als je tijdens een wandeling snel foto’s wilt kunnen maken (denk aan ritsen, touwtjes en flapjes!) of van lens wilt wisselen. Heb je daarentegen een zware camera of extra apparatuur bij je, dan kun je die beter in een rugzak op je rug dragen. Zo verdeel je de druk beter over je lichaam. Een trolley of koffer om je camera in te vervoeren is ideaal voor een zware camera met diverse accessoires. Een koffer is degelijk en biedt je apparatuur een goede bescherming.

Bedenk waar je de tas voor gebruikt. Ga je ermee door de natuur, dan heb je zeker een stevig exemplaar nodig en eentje waar ook bijvoorbeeld eten, drinken en een regenjas in past. Ben je veel buiten, dan is een waterdichte tas noodzaak. Weeg alle zaken af en maak dan je keuze. Overigens is het helemaal geen slecht idee om meerdere soorten cameratassen in huis te hebben. Zo heb je voor elke gelegenheid het ideale vervoer voor je fotocamera.

 2.    Statief of selfie stick

Met de camera in je hand fotograferen kan natuurlijk altijd. Soms is het echter handig dat je de camera neer kunt zetten om bijvoorbeeld het juiste perspectief te creëren, gebruik te maken van een langere sluitertijd of een foto van jezelf te maken. Daar gebruik je een statief voor. Net als tassen heb je ook statieven in meerdere soorten en maten. Het statief met drie poten ken je waarschijnlijk wel. Deze is handig als je alleen een goede compositie nodig hebt en dan wacht tot het juiste lichtinval. Op dit statief staat je camera stevig en hoef je deze niet met je handen vast te houden. Minder stabiel, maar wel kleiner is een eenpotig statief.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ben je bezig met macrofotografie, dan heb je nog kleinere statieven die je laag bij de grond kunt plaatsen. Hier kun je geen zware camera  op plaatsen en is daarom alleen geschikt voor compactcamera’s en lichte spiegelreflexcamera’s. Voor de smartphone zijn er selfie sticks verkrijgbaar. Daarmee kun je niet alleen foto’s van jezelf maken, maar ook vanuit een hoog of laag standpunt fotograferen.

3.    Mobiele oplader

Nu we het toch over de smartphhone hebben, steeds meer mensen gebruiken tijdens een reis niet een professionele fotocamera maar hun smartphone. Niet voor niets zijn er cameratelefoons ontwikkeld door bekende merken. Dan is het handig om je telefoon onderweg op te kunnen laden. Met een mobiele oplader, ook wel powerbank, heb je geen lader en stopcontact nodig. Kijk goed naar de capaciteit van deze accu, want ook deze zul je een keer aan het stopcontact moeten leggen om op te laden. Naast mobiele opladers zijn er ook power cases beschikbaar. Dit zijn hoesjes met ingebouwde accu voor je telefoon.